UPCOMING TRACK:Next track's title

Tisztázzuk… Zenejogosítási tutorial filmeseknek és videósoknak (2. rész) – Kitől, milyen jogokat kell megvenned?

A post by Eastaste Eastaste on June 1, 2016

Az előző részben röviden arról írtunk, hogy milyen helyzetekben kell és nem kell egy zene jogtulajdonosaitól engedélyt kérned és fizetni a felhasználásért.
Most azt járjuk körbe (szintén röviden), hogy kitől és pontosan milyen jogokat kell megszerezned.

 

Egy dal anatómiája

Kezdjük azzal, hogy a szerzői jog két tulajdonosi csoportot különböztet meg egy dal kapcsán.

 

1.) Szerzői jogok

 

Egy dalnak vannak dalszerzői és lehetnek szövegírói. Dalszerző az, aki adott sorrendbe rakva a hangokat megkomponálja a dallam menetét. Ez az, amit régen lekottáztak és amit fütyürészni tud az ember. Szövegíró az, aki kitalálja és megírja a szöveget. Mindkét típusú szerző ezen tevékenységével szellemi tulajdont hoz létre, ami által tulajdont szerez az adott dalban.

Ezt a szerzők azzal pecsételik meg, hogy besétálnak az Artisjusba, ahol lejelentik a dalban keletkezett szerzőségüket és annak hányadát. Egy dalnak gyakorlatilag bármennyi dalszerzője és szövegírója lehet, amivel a mi szempontunkból az a baj, hogy mindenkinek meg kell szerezni a hozzájárulását, ha egy dalt legálisan szeretnénk felhasználni egy filmben.

A szerzőket gyakran képviseli egy zeneműkiadó (publisher) cég. Ha ez a helyzet, akkor rajtuk keresztül lehet, pontosabban kell – mivel ezek kizárólagos képviseletek – megállapodni a jogdíj összegéről. Jobb esetben egy dal összes szerzőjét ugyanaz a zeneműkiadó képviseli, de ez egyáltalán nem szükségszerű.

 

2.) Hangfelvételi jogok

 

A kész dalt és szöveget rögzítik. A rögzítéssel keletkezik egy hangfelvétel, ami valakinek a tulajdonát képezi. Ez a valaki lehet egy kiadó, lehet a zenekar, lehet a zenekarból egyvalaki, lehet egy cég amiben a zenekar tagjai tulajdonosok stb.
Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy egy adott szerzeményből és az ahhoz tartozó szövegből végtelen mennyiségű hangfelvétel készülhet, aminek végtelen mennyiségű új tulajdonosa létezhet. Ez leginkább a klasszikus szerzeményeknél látható jól. Például Beethoven 9. szimfóniájából számtalan mennyiségű hangfelvétel létezik, de számos hangfelvételen dolgozták fel George Gershwin – Summertime című dalát is.

Ezen új hangfelvételeknek jellemzően tejlesen mások a tulajdonosai, de a jó hír az, hogy a szerzői jogokkal ellentétben, egy adott hangfelvételnek általában csak 1 tulajdonosa van.
(A hangfelvételi oldalhoz tartozik az előadók csoportja is, akik gyakran nem azonosak a szerzőkkel, és akiknek a tulajdonjogai nem is jelennek meg külön, mert a kiadó kezeli azokat. Ezért fordul gyakran elő, hogy olyan híres dalok előadói, mint pl. Whitney Houston – I will always love you után is anyagi gondokkal küzködve kell leélnie az életét, hiszen ha nem lép fel, nincs jogdíj bevétele.)

Tehát ha egy dal eredeti verzióját szeretnénk használni egy filmben (vagy reklámban, de akár színházi előadásban is!) akkor mindkét oldal tulajdonosától engedélyt kell kérni – a szerzőktől és a hangfelvétel tulajdonosától is.
Ha szerencsénk van, akkor a két oldal 1 kézben van. Vagy azért, mert szerzői kiadásban jelent meg a szám és a zenekar/előadó egyben a szerzői és a hangfelvételi jogok tulajdonosa is, vagy azért mert a kiadó képviseli a szerzői jogokat is (a 360 fokos kiadói dealeknél ez gyakori).

Ha a két oldal tulajdonosa nem azonos, akkor mindkettővel külön kell megállapodni. Két gyakorlat létezik: az egyik szerint a két oldal egymástól függetlenül állapítja meg az árait, a másik pedig amikor a felek kikötik, hogy egyik oldal sem kaphat kevesebbet a másiknál.

Főként az utóbbi miatt szokott előfordulni, hogy a felhasználónak nincs elég pénze arra, hogy mindkét oldalt kifizesse. Ilyenkor van arra lehetőség, hogy csak a szerzői jogokat veszi meg, és készít belőle egy új hangfelvételt. Ehhez a szerzők engedélyét kell kérni, akik vagy hozzá járulnak vagy nem.

 

“Tiny Dancer” – Elton John, a Majdnem híres című film szereplőinek előadásában

 

A fent vázolt szcenáriók képezik a jogi alapját a zenei jogosításnak. Ezekhez azonban hozzá adódik az Élet, ami sok esetben teljesen abszurd helyzetek elé állítja a filmest.

Az első nagy feladat, hogy be kell azonosítani és megtalálni az összes szerzőt és a kiadót. Ez főként a régebbi számoknál nem egyszerű, mert előfordulhat, hogy ilyen-olyan megfontolásokból szerzőként lett lejelentve a 30-40 évvel ezelőtt a zenekar körül tevékenykedő road, barátnő, rajongó, hitelező stb.

Előfordul, hogy ezekre az emberekre ma már maga a zenekar sem emlékszik, és szinte lehetetlen őket megtalálni. Ha meghalt egy szerző, azoknak a jogutódjaitól kell engedélyt kérni, akik lehetnek az elhunyt szerző gyerekei, felesége, unokái stb akik tovább sokasítják a már amúgy sem kis számú jogtulajdonosok számát. Olyan is van, hogy egy szerző jogvitában áll a zeneműkidójával, ami miatt nem jogosítható a dal.
Az sem lehetetlen, hogy egy szerző már nem beszámítható, csak a gyámja írhat alá a nevében, viszont ez a gyám szerepelni akar a filmben, különben nem járul hozzá a felhasználáshoz…

 

Sorolhatnánk még azokat a lehetetlen helyzeteket, amik előállhatnak egy jogosítás kapcsán, de a lényeg talán így is átjön: soha nem lehet tudni, hogy mibe nyúl az ember egy felhasználni kívánt dal kapcsán.

Többek között ezért érdemes olyanokra bízni a jogosítást, akiknek ez a munkája (music supervisor-ok), vagy olyan katalógusokból válogatni, amik előre tisztázva vannak (helló, a mi számaink ilyenek, csekk itt :D)

 

A következő részben arról fog szó esni, hogy mi alapján lehet kiszámolni egy dal jogosításának az árát. Ha lemaradtál az előző részről, ahol arról tudhattál meg részleteket, hogy milyen helyzetekben kell zenét jogosítanod, és mik a kivételek, ide kattintva elolvashatod.

Ha érdekelnek a továbbiak iratkozz fel a hírlevélünkre. Ha épp zenét keresel egy projektedhez, hallgass bele a katalógusunkba,  ami Kelet-Európa legfrissebb zenéiből áll, de össze is szedtük néhány kedvencünket. Mindegyik licenszelhető;)

Staff picks
Magic Of The Moment by The Maneken
Magic Of The MomentThe ManekenUkraine3:42
LEGO by Gayana
LEGOGayanaRussia3:50
Island of Promise feat Hegyi Dori by Belau
Island of Promise feat Hegyi DoriBelauHungary3:23
TIME by Onuka
TIMEOnukaUkraine5:42
by
Country not setno length
Before The Eyes Are Opened by Tenfold Rabbit
Before The Eyes Are OpenedTenfold RabbitEstonia4:06

Még több tematikus válogatást találsz a Playlistek között, ha nincs meg amit keresel, vagy további kérdéseid vannak, írj a net@eastaste.net–re és segítünk megtalálni, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb zenékről és újdonságokról!

 

Szerző: Horváth Renátó