UPCOMING TRACK:Next track's title

Tisztázzuk… Zenejogosítási tutorial filmeseknek és videósoknak – Mikor, mit, kitől, mennyiért?

A post by Eastaste Eastaste on April 29, 2016

Egy új tutorial sorozatot indítunk a zenei jogosítással kapcsolatban, hogy képben legyél mikor, honnan, mennyiért tudsz zenéket rakni a filmed, reklámod, házivideód vagy bármilyen más mozgóképes anyagod alá.

Az első részben arról tudhatsz meg részleteket, hogy milyen helyzetekben kell zenét jogosítanod, és mik a kivételek.

 

1. rész

 

Mikor? Milyen helyzetekben kell zenét jogosítanod, azaz jogtiszta zenét használnod a filmedben?

Forgattál a tatabányai discoban és a háttérben Bereczki Zoli “Kerek egész” című számát játszotta egy zenekar. Vajon kell-e engedély a jogtulajdonosoktól?

 

 

Minden zenének van legalább egy tulajdonosa, akitől meg kell szerezned a jogot, és engedélyt, ha fel szeretnéd használni, azaz licenszelni az adott dalt bármilyen videós anyagban. Függetlenül attól, hogy spontán, vagy előre megtervezett élő előadásról, háttér zenéről, vagy egy specifikus zenéről van-e szó amit az utómunkák során később adsz hozzá a filmhez. Ez vonatkozik arra is, ha egy meglévő szerzeményt fütyül a szereplő vagy a rádióból szól a zene.

 

ALAPFOGALMAK

 

A jogtulajdonosok engedélyének megszerzését hívjuk jogosításnak, vagy jogtisztázásnak. Mivel az ügylet nem magának a dalnak, csupán a felhasználási jogainak a megvételéről szól, ezért hívjuk ezt licenszelésnek is ami után licenszdíj fizetendő.

Az egész művelet általános neve szinkronizáció, ami a kép és a hang szinkronizációjából ered. Innen az angolban elterjedt sync deal, sync ügynökség stb kifejezések.

Filmes iskola diákja vagy és rövidfilmedben szeretnél engedély nélkül egy Radiohead számot használni? Megteheted, de jó eséllyel a YouTube is blokkolni fogja és egyik televízió vagy mozi sem fogja bemutatni, hacsak nem vállalják az ezzel járó kockázatot. (Talán ez is az oka, hogy ennyire kevés rövidfilmet látni a magyar tévékben…)

Egy zene jogtulajdonosainak a kizárólagos hatáskörébe tartozik, hogy döntsenek bármilyen licensz kérésről, ahol audio/vizuális projektekről van szó, és díjat számoljanak fel a használatáért. Ennek az összegnek a nagysága bármekkora lehet, ami függhet az adott felhasználás mértékétől, a dal ismertségétől, a dalt birtokló jogtulajdonosok számától, piaci standard áraktól és még számos egyéb, akár egészen szubjektív faktortól. 

 

KIVÉTELEK

 

Közkincs kategória (Public domain)

 

A közkincs kategória egy kivétel, mely főleg a legtöbb 20. század előtti klasszikus zenét foglalja magába, valamint néhány tradicionális népzenét.

Valójában azonban sokkal bonyolultabb meghatározni, mit is jelent a ‘közkincs’ státusz, hiszen egy dal amerikában lehet public domain, míg egy másik országban szerzői jogi védelem alatt álló. Azt is fontos megjegyezni, hogy míg maga a dal lehet közkincs, de egy felvétel vagy részlet belőle már nem biztos hogy az.

Bugs Bunny (1941):

 

Méltányos használat (Fair use)

 

Egy másik kivétel a méltányos használat, mely a szerzői joggal védett anyag másolása parodizálási, kritikai célból, kommentálásra, oktatásra és kutatási célra, mely a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül is lehetséges. Ez a szerzői jog egyik legtágabban értelmezhető területe, a vitákat minden esetben csak egy bírósági ítélettel lehet egyértelműen eldönteni. Precedensek és irányelvek persze léteznek, de szinte minden országban más és más a gyakorlat. Az EU-ban léteznek erre vonatkozó közösségi irányelvek, amiket természetesen minden ország saját határskörében értelmez.

Ezek tükrében a fenti kérdésre, hogy vajon a dokumentumfilmed egy tatabányai diszkóban forgatott jelenetében elhangzó dalra kell-e engedélyt kérned, jó eséllyel nem a válasz, tekintettel a méltányos használatra. Természetesen erről Bereczki Zoltánnak elképzelhető, hogy más lesz a véleménye.

 

A kivételek csak a szabályt erősítik…

 

Ha biztosra akarsz menni, akkor abból indulj ki, hogy  minden esetben, ha videót készítesz, ami alá zenét raksz, szükséged lesz a zene jogtulajdonosainak az engedélyére. Legyen az reklám, promóciós anyag, játékfilm vagy házi videó. Ez igaz a YouTube-ra is, de arról majd később.

A helyzet az, hogy gyakran nem is olyan drága egy-egy zenét legálisan használni például egy filmben, mint amilyennek tűnik. Viszont mindenképp érdemes időben elkezdeni a folyamatot mert sokszor nem könnyű megtalálni az összes érintett jogtulajt és rávenni őket, hogy adják rá az áldásukat, vagy ellenkező esetben megfelelő alternatívát találni. Legtöbb esetben szintén van rá mód, hogy filmfesztiválokra, bemutatókra jóval alacsonyabb áron adják oda, mint amennyiért kereskedelmi forgalomba kerülés esetén tennék. 

A következő részben, amit itt találsz, azt járjuk körbe, hogy pontosan mit jelent a jogosítás, kiktől, milyen engedélyeket, jogokat kell megszerezned. 

Ha érdekelnek a továbbiak iratkozz fel a hírlevelünkre. Ha épp zenét keresel egy projektedhez, hallgass bele a katalógusunkba,  ami Kelet-Európa legfrissebb zenéiből áll, de össze is szedtük néhány kedvencünket. Mindegyik licenszelhető;)

Staff picks
Magic Of The Moment by The Maneken
Magic Of The MomentThe ManekenUkraine3:42
LEGO by Gayana
LEGOGayanaRussia3:50
Island of Promise feat Hegyi Dori by Belau
Island of Promise feat Hegyi DoriBelauHungary3:23
TIME by Onuka
TIMEOnukaUkraine5:42
by
Country not setno length
Before The Eyes Are Opened by Tenfold Rabbit
Before The Eyes Are OpenedTenfold RabbitEstonia4:06

Még több tematikus válogatást találsz a Playlistek között, de ha nincs meg amit keresel, írj a net@eastaste.net-re és segítünk megtalálni.  


Szerző: Horváth Renátó